Po téměř pěti letech v souvislosti s nedávnou přednáškou o pivovarství a pohostinství na Stříbrnoskalicku, zde publikuji reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7. 5. 2011 vařili první (a zatím bohužel i poslední) várku místního piva s názvem Hradecký přehmat (samotnou galerii fotografií naleznete zde).
- 8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě
- 8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)
- 9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat
- 9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát
- 10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut
- 10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve
11:45 – vrácení prvního rmutu do díla
- 12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu
- 14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny
- 16:46 – začíná chmelovar
- 19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev
- 20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně
- 21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno
- 6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat
- 7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení
Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.
Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.
Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.
A výsledný produkt po měsíčním ležení.