Připravil jsem pro vás reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7.5.2011 vařili první letošní pivo pod názvem Hradecký přehmat.
8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě
8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)
9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat
9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát
10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut
10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve
11:45 – vrácení prvního rmutu do díla
12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu
14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny
16:46 – začíná chmelovar
19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev
20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně
21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno
6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat
7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení
Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.
Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.
Na závěr už jen obrázek toho, co se má při vaření piva pít.
Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.