Náklady na výrobu první várky hradeckého piva

Po spotřebování první letošní várky hradeckého piva s názvem Hradecký přehmat, nastala konečně chvíle, abych vyčíslil celkové náklady na jeho výrobu.

Pomůcky:
Nádoba 50 litrů (spilka) – 230 Kč
Scezovačka – vrchní nádoba – 130 Kč
– spodní nádoba – 150 Kč
– ventil – 80 Kč
– těsnění – 16 Kč
– vrták – 20 Kč
nepovedená scezovačka (2×150) – 300 Kč
Vařič s 2 l bombou – 720 Kč
Redukce bomba / vařič – 70 Kč
Teploměr – 80 Kč
Hustoměr – 370 Kč
Sítko – 120 Kč
Hadice – 20 Kč
Lahve s keramickým uzávěrem – 15 x 7 Kč – 105 Kč
Savo – 40 Kč
Celkem – 2451 Kč

Pomůcky, které jsem měl, nebo mi byly darovány či zapůjčeny: varna na cca 100 l – půjčená; lednice – darovaná; přívod plynu, dva velké hrnce, kbelík, míchadlo – vlastní)

Provozní náklady:
Přivezení lednice (cesta) – 500 Kč
Elektřina – cca 200 Kč
Plyn – cca 100 Kč
Celkem – 800 Kč

Suroviny:
Slad (8 kg) – 170 Kč
Chmel (0,1 kg) – 30 Kč
Kvasnice (400 ml) – 100 Kč
Celkem – 300 Kč (na půl se sládkem) – tedy 150 Kč.

Celkové náklady na uvaření první várky Hradeckého přehmatu byly 3401 Kč.

Z celkových 61 piv mi připadlo 26 a půl piva. Jedno pivo mě tak stálo 128 Kč.

Konečná cena jednoho piva je hrozivá, ale musíme si uvědomit, že se konečný výstav dělil mezi tři učastníky várky (Plukovník – 26,5, Kuba – 26,5, Martin K. – 8), přičemž náklady na provoz a na pomůcky jsem nesl sám. Navíc při dalších várkách Hradeckého přehmatu odpadají investice do pomůcek a zařízení, takže výsledná cena piva se bude odvíjet už jen od ceny energií a surovin a odhaduji ji na 10 Kč za pivo.

V následující tabulce jsem postup vaření piva převedl do harmonogramu.

harmanogram-vareni-piva

Autor článku: Jakub Hlavatý