Rubrika Různé

Příprava ryb

Příprava ryb v minulosti. Větší pestrost a kreativita

Příprava ryb v minulosti probíhala různými způsoby, přičemž recepty se lišily podle společenského postavení a regionu. Zde je přehled některých historických úprav ryb. Šlechtická a měšťanská kuchyně Nadívaný kapr byl oblíbenou úpravou ve vyšších vrstvách. Podle receptu Bavora Rodovského z…

Cesta kapra do Čech

Kapr je nejvhodnější rybou pro umělý chov a nejdůležitější rybou v rybníce. Je tomu tak díky jeho vlastnostem, nárokem na klidnou a prohřátou vodu...
Okoun

Recepty na přípravu ryb z 16. století

Nedá mi to a znovu uveřejním pár receptů či rad na přípravu ryb, které v 16. století publikoval Georg Handsch von Limus v knize Labské rybářství v Čechách a Míšeňsku. Recepty nejdou do přílišných podrobností, ale některé rady jsou velice…

Rozhledna Špulka s naučnou stezkou

V sobotu 26.5.2014 byla otevřena rozhledna Špulka nově vybudovaná na kopci Březák u osady Lbosín, nedaleko Divišova na Benešovsku, v nadmořské výšce 533 m. Po vystoupání 150 schodů na vás čeká kruhová vyhlídka ve výšce 30 metrů (celá stavba i s…